Dopravná infraštruktúra potrebuje takmer 10 miliárd eur na rozvoj

25.06.2014 Bratislava

Bratislava 25. mája (TASR) - Viac ako 9,7 miliardy eur, to je suma, ktorú by potrebovala dopravná infraštruktúra na Slovensku na roky 2014 až 2023 na svoj rozvoj. Tieto financie pritom zahŕňajú všetky druhy infraštruktúry, od cestnej, cez železničnú až po vodnú a letiskovú.

Vyplýva to zo Strategického plánu rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy a na dnešnom zasadnutí ho schválila vláda SR.

Z toho najviac peňazí si pýta na svoj rozvoj cestná doprava, približne 5,7 miliardy eur. Ďalšie vyše 2 miliardy eur by potrebovala železničná doprava a v poradí treťou je verejná osobná doprava so sumou takmer 1,4 miliardy eur.

Okrem toho sú peniaze potrebné aj na údržbu a opravu dopravnej infraštruktúry na Slovensku. Náklady na ňu sú v Strategickom pláne vyčíslené do roku 2020 na viac ako 1,1 miliardy eur.

Celkovo predstavuje tento takzvaný Masterplan základný strategický dokument v oblasti rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej dopravy do roku 2020. Stanovujú sa ním ciele a priority rozvoja v sektore a opatrenia vrátane identifikácie finančných zdrojov. Súvisí s čerpaním eurofondov v novom programovom období. Strategický plán identifikuje kľúčové úzke miesta infraštruktúry a v oblasti verejnej osobnej a nemotorovej dopravy. Doteraz dokument takéhoto druhu na Slovensku chýbal.
 

Vyberte región